Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladí hasiči - srpen 2018

17. 9. 2018

Drtič 2018

Přišel srpen a s ním dlouho očekávaná akce "DRTIČ 2018". Z propozic jsme se dozvěděli co si máme zabalit a rozdělení do družstev v každém družstvu bylo 9 dětí a 2 dospěláci, ale kam pojedem?

Ve středu 15. srpna jsme se postupně sešli u hasičárny, každé družstvo startovalo v jinou dobu. Dostali jsme mapu, nejnutnější informace a vydali se směr Dolní Morava, kde se nacházel cíl naší cesty chata "Vilemína". Nejdříve jsme šli pěšky do Lanškrouna, odsud autobusem do Králik, kde jsme si během čekání na další spoj prohlédli náměstí s kašnou. Malý autobus nás zavezl až na konečnou na Dolní Moravě. Dál jsme už museli zase pěšky s pomocí mapy. Trasu cca 5 km jsme zvládli asi za 1,5 hod. podle toho jak kdo spěchal. 1. skupina začala po příjezdu za pomoci dospěláků, kteří již byli na místě s naší "bagáží", chystat chatu na spaní. Když se zabydleli i poslední účastníci opekli jsme si k večeři párek a chleba na ohníčku.

Druhý den jsme se ráno všichni vydali pěšky na Dolní Moravu, kde jsme navštívili Horskou službu. Dověděli jsme se na co bychom neměli zapomínat při pobytu na horách, prohlédli jsme si jakou techniku používají horští záchranáři. Vyzkoušeli jsme si ošetření menších zranění a jak dopravit zraněného na sjízdnou cestu. Bylo to moc fajn!!! A pak zase zpátky do tábora, kde už na nás čekal oběd. Na čtvrteční odpoledne chlapi připravili malou hasičskou olympiádu. Každé družstvo bylo rozděleno na 3 skupiny. Na trase soutěžící plnili různé úkoly např.: střelba na medvěda(ačkoliv se trefili téměř všichni, nebylo při této disciplíně zraněno žádné zvíře), podlézání a přelézání umělých i přírodních překážek, hod na cíl a další.

V pátek jsme si po snídani nafasovali jídlo na celý den, čekal nás výstup na nejvyšší horu v okolí - Kralický sněžník 1424m. Starší šli o chvíli dříve - na začátku trasy museli překonat malý vodopád, mladší měli začátek lehčí. Asi po 2 km se obě skupina spojily a dál pokračovaly společně až na vrchol. Tam jsme si vychutnali rozhled, odpočinek a hlavně oběd. Ačkoliv byl sestup o trochu snazší, byli všichni šťastní, když zahlédli naši chatu. Brzy nebylo po únavě ani památky a tak jsme si před spaním ještě dopřáli stezku odvahy.

Sobotní dopoledne bylo věnované výuce na téma "evakuace". Pro někoho to bylo jen opakování známých věcí, pro jiného zase spousta zajímavých a důležitých věcí, které slyší poprvé. Poslední zkouškou naší odolnosti a vědomostí byl orientaní pochod. Družstva startovala v časových rozestupech a během své cesty plnila různé úkoly např. poznávačka rostlin a zvířat, test jak se máme chovat nejen na horách, značky a další. Nejnáročnější byl asi sestup do tábora. Strmý kopec porostlý borůvčím byl opravdu velkou výzvou. Prověřil naši schopnost spolupráce. Za pomoci starších to zvládli i ti nejmenší - jsou skvělí. Ještě dříve než nám Pavlínka stihla doříct pohádku na dobrou noc, vyrušily nás povely vedoucích družstev: "Vstávat! Balit! Evakuace!" Když jsme se seřadili před chatou, zjistili jsme, že to nebude tak snadné. Rázem tu bylo několik "zraněných", které skvěle zahráli dospěláci z naší výpravy. Poté co byli všichni ošetřeni přesunuli jsme se na určené místo. Tím naše cvičná evakuace končila a my se mohli přesunout na chatu do pelíšků a poslechnout si konec pohádky.

Nedělní ráno bylo jiné než ostatní. Balili jsme! Nacpat do tašek všechno co jsme si přivezli byl občas docela problém. Po vyklizení chaty a kontrole okolí, aby tu po nás nezůstalo nic co sem nepatří, jsme se vydali na poslední pochod tohoto soustředění do 5 km vzdálené civilizace. Z Dolní Moravy nás odvezl autobus až k naší hasičárně. Odsud jsme se plni dojmů postupně rozcházeli domů.

Budeme vzpomínat na řeku, kamení na cestách, velké stromy, sladké borůvky, na hraní cihly, karetní bitvy a spoustu dalších věcí které jsme prožili. Bylo to skvělý!!!
 

Děkujeme všem, kdo se jakkoli podílel na přípravě a průběhu této akce.

Kam asi pojedem příště?


 

Dolní Dobrouč

V neděli 26. srpna proběhl v Dolní Dobrouči předposlední závod ligy MH. Soutěže se zúčastnilo 18 družstev mladších a 12 družstev starších. Celkové pořadí určuje lepší ze dvou pokusů v pož. útoku a výsledek ze štafety dvojic. Ve štafetě dvojic obě naše družstva skončila na 10. místě. V útoku mladší s časem 19,54s obsadili 8. místo, starší s časem 17,01s obsadili 6. místo. V celkovém hodnocení soutěže se mladší umístili na 10. místě a starší na 9. místě.