Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další činnost

Další činnost

Hasiči jsou tradičními „dodavateli“ lidové zábavy v Dolním Třešňovci. Hned brzy po založení českého sboru začali hasiči pořádat, někdy s přestávkami, hasičské bály, později požárnické plesy, pak opět hasičské bály. Od roku 1981 je jejich pořádání bez přestávek. Návštěvnost je velmi pěkná a bály si získaly dobré jméno. Řadu roků jsou spolu s místní základní a mateřskou školou pořádány dětské maškarní karnevaly, v posledních letech získávají na oblibě i maškarní diskobály pro dospělé. Při dětských karnevalech je každoročně sál přeplněn, kdyby tak šel na tuto akci „přifouknout“! O sál, především kvalitu parketu, se hasiči starají trvale. Před 15-30 roky byly velmi oblíbené letní karnevaly, ale čas je odvál.

Hasiči se dokáží velmi dobře bavit mezi sebou. Poznávali a poznali se především na zájezdech, které bývali až třídenní. Zájezdy také pomalu mizí v propadlišti dějin. Skoro každá rodina má možnost podívat se po krásách vlasti a sousedních zemí vlastním prostředkem a tak zájem o společné výlety opadá. Je problémem najít téma zájezdu, na které by se přihlásilo alespoň 3ř osob. Naposledy se to povedlo v roce 2003, kdy byl cílem Protivín a prohlídka míst, kde pomáhali po povodni naši členové. Někdy šlo při zájezdech i o život. Jednou se téměř zbortila jeskyně, kterou jsme si právě prohlíželi a účastníkům hrozilo zasypání. Bylo to následkem „výbuchu“, který inicioval jeden z účastníků zájezdu. Byla to rána, až zhaslo světlo. Víme, že průvodkyně dávala zájezdům několik let nato k „lepšímu“ informaci, jací jsou mezi dolnotřešňoveckými hasiči dělostřelci.

Více než 20 roků jsme neodmyslitelně patřili k jezdeckým závodům „O Hliněný pohár“, pořádaným místním Jezdeckým klubem SZeŠ. Dnešní terminologií řečeno, zajištovali jsme je logisticky. Postaru - dali jsme divákům najíst a napít, některé jsme pomáhali ukládat. Změnilo se místo konání závodů i názor na naši pomoc a tato spolupráce v roce 2003 skončila.

Značné množství práce jsme na oplátku vykonali pro naše sponzory a členy, pokud naši pomoc potřebovali a požádali nás. Léta jsme chodili pomáhat při sklizňových pracích školnímu statku. Na školním statku jsme také opravili omítky a střechy několika budov. Kus práce jsme odvedli i pro firmy GUFERO Horní Třešňovec a KOVO Marek. Běžná pomoc členům sboru při výstavbě rodinných domků. Několik let jsme si přidělávali sběrem starých kovů.

Při všech akcích (mimo sportovní činnosti) se odpracuje 1400 – 1900 hodin za rok a našeho konání se účastní až 45 členů.

Práci každoročně hasiči hodnotí na slavnostně připravených výročních valných hromadách na které jsou zváni zástupci města, OSH, sponzoři, další hosté a nejbližší rodinní příslušníci. A protože je co hodnotit, hodnocení často trvá dosti dlouho.

V posledních letech se rozvíjí i spolupráce se sdružením místních žen, které si říká „Babinec“. Pro své schůzky mají k dispozici klubovnu ve zbojnici a na oplátku nám vypomáhají při našich akcích, zejména při Zeleném poháru. Nezapomínáme ani na vzdělávání členů a přípravu na možný zásah.

Zdroj: "125 let Sboru dobrovolných hasičů Dolní Třešňovec"