Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěž "O zelený pohár"

Soutěž „O zelený pohár“

 Další změnu hasičskému sportu přinesla 90. léta, kdy do života hasičů vstoupili pohárové soutěže. Také naše družstva se mnoha účastnila a nejen v našem okrese.

V roce 1991 uspořádali lanškrounští hasiči klasickou „sranda – soutěž“ „ O rumový pohár“, kterou ještě 2x zopakovali. To nás inspirovalo (hlavně tehdejšího starostu sboru Bohumila Lžičaře) a tak jsme se rozhodli uspořádat pohárovou soutěž v požárním útoku také. Ještě šlo o to, jak soutěž nazvat. V té době byla v Dolním Třešňovci poměrně slušná spotřeba likéru Peprmint - zelené. A název byl na světě: „Když mají Lanškrouňáci rumovej, my budeme mít zelenej“. Soutěž si své jméno zachovala a „O zelený pohár“ se u nás soutěží již 20 let. Pohár za 1. místo se již nenaplňuje zeleným mokem, tradiční barvu poháru dodává výrobce.

 Na první ročník v roce 1993 přijelo 10 družstev a představte si, říkali jsme si, že je to slušná účast. Na druhý ročník se dostavilo 16 družstev, na další ročníky okolo třiceti, pak mezi čtyřiceti a padesáti. Na jubilejním 10. ročníku se prezentovalo 61 soutěžících družstev. 12. ročník v roce 2004 absolvovalo 51 týmů. Přijelo také družstvo kamarádů z Protivína z čehož jsme měli velikou radost.

 Dokud nebylo rozšířeno konání pohárových soutěží do dnešní podoby, jezdila na naši soutěž družstva z 5 okresů ( Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Svitavy, Šumperk, Jeseník).

 Snad nebudeme moc neskromní, když řekneme, že jsme se za tu dobu naučili soutěže dobře uspořádat. Snažíme se, aby byli soutěžící spokojeni jak s průběhem soutěže, tak s dobrým jídlem a pitím a doufáme, že se k nám budou stále rádi vracet.Dokladem kvality soutěže je i to, že když byl zorganizován seriál soutěží „ Velké ceny okresu Ústí nad Orlicí“, byla do něj naše soutěž ihned zařazena.

Komentátorem všech ročníků je Jan Borovský, který se o mikrofon v posledních letech dělí se synem Tomášem Borovským.

 Všechny ročníky naší soutěže, až dosud, proběhli na hřišti místní TJ Sokol za což děkujeme a doufáme, že naše spolupráce bude i nadále bezproblémová.

 

Zdroj: "125 let Sboru dobrovolných hasičů Dolní Třešňovec"